Hjernerystelse

Hjernerystelse og kropsterapi: Heling gennem afspænding

Kan kropsterapi hjælpe på hjernerystelse?

Mange, der har fået en hovedskade og fået konstateret hjernerystelse, oplever senfølger i lang tid. Symptomer som hovedpine, spændinger i nakken, svimmelhed, spændinger i skuldre og en følelse af manglende bevægelighed i hele kroppen er almindelige. Derudover rapporterer mange om øget sensitivitet over for indtryk, reduceret aktivitetsniveau samt træthed og udmattelse.

Frygten for, at hovedtraumet vil påvirke resten af livet, kan være stressende og føre til frustration og magtesløshed, hvilket kan medføre yderligere spændinger og forlænge restitutionsperioden. Mange stiller sig selv spørgsmål som:

  • Kan jeg nogensinde arbejde som før efter en hjernerystelse?
  • Være der for mine børn eller nærmeste?
  • Genoptage mit sociale liv?
  • Få mit gamle liv tilbage?

Kropsterapi og hjernerystelse – hvordan foregår behandlingen?

Behandlingen tager altid udgangspunkt i følgende:

  • Hvor lang tid siden er det, at du pådrog dig en hjernerystelse?
  • Hvilke senfølger oplever du aktuelt?
  • Hvordan påvirker det dit humør og din livskvalitet?
  • Hvordan havde du det generelt før hjernerystelsen?

I behandlingen arbejder vi med hele kroppen og ser på, hvordan hovedtraumet påvirker resten af kroppen. Når vi får en skade, vil kroppen instinktivt beskytte, kompensere for og skåne det skadede område. Problemerne opstår, når spændingerne vedbliver længe efter, at det er nødvendigt, og når de bidrager til at fastholde og forværre virkningerne af hjernerystelsen. Mange oplever derfor, at åndedrættet bliver kortere, og at der opstår permanente spændinger i nakke, skuldre og ryg, hvilket skaber stivhed i hele kroppen.

En stresset og opspændt krop heler langsommere, og kroppens egen helingsproces efter hjernerystelse kan forlænges betragteligt. En krop i alarmberedskab, låst i det sympatiske nervesystems kamp/flugt-beredskab, nedsætter kroppens immunforsvars evne til at hele skaden. Dette betyder, at man ikke får nok ud af den hvile, restitution og genoptræning, som tiden lige efter en hjernerystelse kræver.

Hvordan foregår en behandling for hjernerystelse?

Vi arbejder på briksen med at løsne spændinger og med åndedrættet gennem tryk, akupressur, pulsering og med nervesystemet. Vi arbejder også med nakken, der ofte er låst i forbindelse med hjernerystelse, samt skuldre og ryg. Vi arbejder i et tempo, der respekterer kroppens grænser og den skade, du har. Du vil ofte være træt bagefter, og det anbefales, at du har mulighed for at hvile efter behandlingen, så virkningen får lov at fortsætte, når du går derfra.

Du vil også få vejledning i øvelser, som du kan lave hjemme for at styrke effekten af behandlingerne mellem sessioner.

Øvelser for hjernerystelse

Min kollega Filip Rankenberg, partner i Manuvision, viser her en øvelse for hjernerystelse:

Se øvelse her

Hvad sker der i hjernen ved en hjernerystelse?

En hjernerystelse (commotio cerebri) opstår, når hjernen udsættes for en kraftig acceleration-deceleration eller rotationsbevægelse inde i kraniet. Dette kan føre til strækning og beskadigelse af neuroner og deres axoner, hvilket forstyrrer hjernens normale funktion. En hjernerystelse resulterer ofte i en midlertidig metabolisk krise, hvor ionbalancen forstyrres, energiforbruget øges, og blodgennemstrømningen reduceres. Dette kan medføre neurologiske og kognitive udfordringer.

Symptomer og eftervirkninger af en hjernerystelse

Akutte symptomer:

  • Hovedpine
  • Svimmelhed
  • Kvalme og opkast
  • Lys- og lydoverfølsomhed
  • Kognitive vanskeligheder (hukommelse, koncentration)
  • Træthed og søvnforstyrrelser

Langvarige eftervirkninger (post-commotio syndrom):

  • Vedvarende hovedpine
  • Kronisk træthed
  • Svimmelhed og balanceproblemer
  • Søvnforstyrrelser
  • Angst og depression
  • Øget stressfølsomhed

For nogle mennesker kan symptomerne vare i måneder eller endda år efter en hjernerystelse. Dette skyldes ofte, at kroppen forbliver i en tilstand af forhøjet alarmberedskab, hvor muskler og bindevæv spænder op som en forsvarsmekanisme.

Psykiske eftervirkninger

Hjernerystelse påvirker ikke kun kroppen, men kan også føre til betydelige psykiske udfordringer. Mange oplever irritabilitet, stressintolerance, angst og depressive symptomer. Den konstante belastning fra fysiske symptomer kan resultere i social isolation og en følelse af magtesløshed.

Spændinger i kroppen efter en hjernerystelse

Efter en hjernerystelse reagerer kroppen ofte ved at spænde op i nakke, skuldre og andre muskelgrupper for at stabilisere hovedet. Disse spændinger kan fastholde kroppens stressrespons og dermed forsinke helingsprocessen. Øget spænding i nakkemuskulaturen kan også forstærke symptomer som hovedpine, svimmelhed og synsforstyrrelser.

Yderligere information

I denne podcast formidles et andet perspektiv på hjernerystelse og den behandling, vi traditionelt har benyttet os af:

DR Podcast: De Rystede Hjerner

For mere information om hjernerystelse og rehabilitering af langvarige symptomer, kan du læse denne artikel:

Hjernerystelse og rehabilitering af langvarige symptomer

Hvis du vil vide mere om, hvordan kropsterapi kan støtte din heling efter en hjernerystelse, er du velkommen til at booke en tid og prøve en behandling for at se om kropsterapi er en vej for dig.

Book tid til behandling i København

Behandlingen foregår på Bernhard Bangs Allé 25, 2000  Frederiksberg 2. sal. 

Manuvision-35

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.