Kan kropsterapi hjælpe på hjernerystelse?

Mange, der har fået en hovedskade og fået konstateret hjernerystelse, har senfølger i lang tid. Hovedpine, spændinger i nakken, svimmelhed, spændinger i skuldre og fornemmelse af manglende bevægefrihed i hele kroppen er nogle af de fysiske symptomer mange oplever i forbindelse med hjernerystelse. Men for mange er oplevelsen af at være sensitive overfor indtryk og være træt og udmattet i forbindelse med hjerneskade, det der fylder mest.

Frygten for at skaden vil påvirke resten af livet er i sig selv stressende og kan føre til frustration og magtesløshed, der kan fører til flere spændinger og forlænge restitutionsperioden i lang tid. Kan jeg nogensinde arbejde som jeg gjorde før efter en hjernerystelse? Være der for mine børn? Få mit gamle liv tilbage?

Kropsterapi og hjernerystelse

Behandlingen tager altid udgangspunkt i følgende:

Hvor lang tid siden er det, at du pådrog dig en hjernerystelse?

Hvilke senfølger oplever du aktuelt?

Hvordan påvirker det dit humør og din livskvalitet?

Hvordan havde du det generelt før du fik hjernerystelsen?

I behandlingen arbejder vi med hele kroppen, og ser på, hvordan hovedtraumet påvirker resten af kroppen. Når vi får en skade vil kroppen instinktivt beskytte, kompenserer for og skåne, det område, der er skadet og sårbart, ved at spænde op og ændre tyngdepunkt, balance og fjedring,. Problemerne opstår, når spændingerne vedbliver at være der, længe efter at det er nødvendigt og når de spændinger er med til at fastholde og forværre virkningerne af hjernerystelsen.

En stresset og opspændt krop heler langsommere op og kroppens egen proces mod heling efter hjernerystelse kan forlænges betragteligt. En krop i alarmberedskab, som er låst i det sympatiske nervesystems kamp/flugt beredskab, sætter kroppens eget immunforsvars mulighed for at hele skaden ned i tempo. Man får ikke nok ud af den hvile, restitution og genoptræning, som tiden lige efter en hjernerystelse kræver.

I mange tilfælde kan det efter noget tid være svært at skelne mellem, om generne mest skyldes selve den skade hjernen har pådraget sig eller om det chok, der sidder i kroppen og fører til spændinger og skaber en lang række ubalancer i kroppens autonome systemer. Det vil sige, om det er kroppens eget forsvar mod at forværre tilstanden og for at beskytte hovedet, der er den største kilde til problemet. Eller skaden i sig selv. Under alle omstændigheder kan kropsterapi i de fleste tilfælde løsne op for de mange eftervirkninger som kroppens forsvar  mobiliserer og skabe bedre vilkår for at kroppen selv heler op, og at restitutionsperioden bliver kortere og påvirker hverdagen mindre.

Hvordan foregår en behandling?

Vi arbejder på briksen med at løsne spændinger og med åndedrættet gennem tryk, akupressur, pulsering og med nervesystemet. Vi arbejder også med nakken, der ofte er låst i forbindelse med hjernerystelse, samt skuldre og ryg. Vi arbejder i et tempo, der respekterer kroppens grænser og den skade du har. Du vil ofte være træt bagefter, og det anbefales, at du har mulighed for at hvile af efter behandlingen, så virkningen får lov at fortsætte, når du går derfra.

Du vil også få guidance i øvelser, som du kan lave hjemme, for at styrke effekten af behandlingerne mellem sessioner.

 

Min kollega Filip Rankenberg, partner i Manuvision, viser her en øvelse, for hjernerystelse:

I denne podcast giver xx et andet perspektiv på hjernerystelse og den behandling vi traditionelt har benyttet os af. Mærk efter i hvilket omfang, du selv kan begynde at træne, med respekt for den hjernerystelse, du har pådraget dig. Det anbefales ikke, hvis du op til, at du pådrog skaden var meget stresset.

 

Du kan læse mere om hjernerystelse her

Hvad sker der i hjernen, når vi får hjernerystelse?

Når hovedet får et slag eller når vi bevæger hovedet meget hurtigt, kan der opstår en skade på indersiden af kraniet, fordi den beskyttende væske, der befinder sig mellem kranie og hjerne, cerebospinalvæsken, ikke er tilstrækkeligt til at beskytte hjernen. Cerebrospinalvæsken fungerer som en buffer, men ved hjernerystelse er hovedet påvirket i en grad, så slaget når ind og påvirker selve hjernen. Som i alle andre fysiske kropstraumer igangsætter kroppen en kædereaktion

Kan hjerne tage varigt skade ved hjernerystelse?

 

Piskesmæld

Book tid til behandling i København

Behandlingen foregår på Bernhard Bangs Allé 25, 2000  Frederiksberg 2. sal. 

Manuvision-35

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.