Hvad er kropsterapi?

Kropsterapi er en helhedsorienteret behandlingsform, der tager udgangspunkt i det faktum, at krop og psyke er dybt forbundet. Det er en tilgang, der arbejder med og gennem kroppen – med respekt for dens egen logik og intelligens. Uanset om dine udfordringer er fysiske, følelsesmæssige eller mentale, kan kropsterapi hjælpe med at skabe kontakt, afspænding og balance i de steder, hvor livet har sat sig fast.

I Manuvision kropsterapi arbejder vi ud fra forståelsen af, at kroppen altid prøver at passe på dig – også når dens reaktioner føles uhensigtsmæssige eller smertefulde. Alt det, vi har oplevet, har formet os – både i vores tanke- og følelsesmønstre, men i høj grad også i vores krop. Spændinger, smerter og uro er sjældent tilfældige. De er udtryk for kroppens måde at håndtere det, vi har været igennem – en måde at overleve, beskytte og tilpasse sig på.

En samtale med kroppen

En kropsterapeutisk behandling er en form for samtale – ikke med ord, men med hænder og nærvær. På briksen mødes du dér, hvor du er. Gennem tryk, stræk, pulsering og aktivering af åndedrættet skabes en dialog med kroppen, som kan åbne op for de lag, hvor spændinger og reaktioner har lagret sig. Det er i kroppen, at vores nervesystem bor. Det er herfra, vores følelser og forsvarsmekanismer udgår og lagres. Derfor arbejder vi netop her – med kroppen som indgang.

Når kroppen får mulighed for at slippe spænding og forsvar, kan vi få adgang til en dybere forståelse af os selv. Noget løsner sig, og noget andet kommer i bevægelse. Vi begynder at mærke os selv indefra. Og det er netop i denne forbindelse – mellem krop og bevidsthed – at forandring kan opstå.

Kroppens egne lag og systemer

Kroppen er et komplekst og levende system, hvor alt hænger sammen. Muskler, bindevæv, nervesystem, åndedræt, kredsløb, lymfesystem og fordøjelse arbejder hele tiden sammen i en dynamisk balance. I kropsterapi arbejder vi med kroppen i dens forskellige lag og systemer – fra det ydre væv og de overfladiske spændinger til de dybereliggende strukturer og autonome processer.

Eksempelvis spiller bindevævet (fascia) en central rolle. Det er et netværk, der forbinder og indkapsler alle kroppens dele og fungerer som en slags kommunikationsvej mellem de forskellige systemer. Når bindevævet bliver stramt eller dehydreret pga. stress, traumer eller belastninger, kan det påvirke både bevægelighed, vejrtrækning og organfunktion.

Kropsterapi kan løsne op i bindevævet, blødgøre spændte muskler, stimulere kredsløbet og støtte kroppens naturlige bevægelse mod homøostase – den indre ligevægt, hvor kroppens systemer arbejder optimalt sammen. Når vi understøtter denne balance, genskaber vi også kroppens evne til selvregulering, restitution og kontakt til livsenergi.

Åndedrættet – nøglen til nervesystemet

Åndedrættet er en vigtig del af behandlingen. Det er en direkte vej ind til det autonome nervesystem og dermed vores indre regulering. Når vi er stressede eller belastede, bliver åndedrættet ofte overfladisk eller fastlåst. I behandlingen arbejder vi med at genskabe et frit og naturligt åndedræt, som ikke bare understøtter fysisk velvære, men også emotionel ro og mental klarhed.

Et frit åndedræt stimulerer det parasympatiske nervesystem – kroppens naturlige ro- og genopretningssystem – og hjælper kroppen til at slippe ud af kamp-flugt-frys-reaktioner. Det giver adgang til større tilstedeværelse, forankring og nærvær i kroppen.

Kroppens egen logik

En af de centrale forståelser i kropsterapien er, at kroppen har sin egen logik. Den reagerer og kompenserer ud fra, hvad der har været nødvendigt – ikke ud fra, hvad der nødvendigvis er optimalt på længere sigt. Du kan godt mentalt vide, hvorfor du har det, som du har det. Du kan forstå dine mønstre og dine reaktioner – og alligevel mærke, at det ikke ændrer noget. Det er, fordi kroppen arbejder anderledes end hovedet.

Derfor kan kropsterapi åbne for en anden form for erkendelse – en kropslig forståelse. Når kroppen bliver mødt og lyttet til, kan den give slip på gamle beskyttelser og vaner, som engang var nødvendige, men som i dag måske står i vejen for kontakt og frihed. Det er her, kropsterapi bliver et redskab til forandring – ikke gennem analyse, men gennem kontakt.

Hvem har gavn af kropsterapi?

Kropsterapi er for alle, der ønsker at arbejde med deres krop og velbefindende. Nogle kommer med konkrete fysiske problemstillinger som smerter i ryg, nakke eller skuldre, kæbespændinger, tennisalbue, karpaltunnelsyndrom eller spændinger efter skader og operationer. Andre oplever stress, angst, søvnproblemer, uro eller udmattelse og ønsker at arbejde med årsagerne bag.

Der er også dem, der har det godt, men bruger kropsterapi som en måde at holde sig vågen, forbundet og i kontakt med sig selv i en travl hverdag. Uanset hvad du kommer med, bliver du mødt med respekt, nærvær og faglighed – og behandlingen tilpasses altid dine behov.

En komplementær behandlingsform

Kropsterapi skal ikke ses som en erstatning for læge, psykolog eller fysioterapi, men som en komplementær behandlingsform. Den kan understøtte og styrke effekten af andre behandlingsforløb ved at arbejde direkte med kroppen – dér hvor mange af de følelsesmæssige og neurologiske mønstre lagres og vedligeholdes.

Flere og flere psykologer, læger og behandlere henviser i dag til kropsterapi som en del af et helhedsorienteret forløb. Der er voksende anerkendelse af, at traumer, stress og psykiske belastninger ikke kun er mentale fænomener – men kropslige tilstande, der bedst behandles ved at inddrage kroppen aktivt.

Manuvision – en forskningsbaseret tilgang

Manuvision – en forskningsbaseret tilgang

Manuvision – en forskningsbaseret tilgang

Manuvision kropsterapi adskiller sig ved at være den eneste kropsterapiform i Danmark, der er forskningsbaseret. I samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet er der gennemført forskning, der dokumenterer kropsterapiens effekt på bl.a. PTSD og stressrelaterede lidelser. Resultaterne viser markante forbedringer i deltagernes evne til at regulere sig selv, reducere symptomer og finde større ro og kontakt til kroppen.Manuvision+9sdu+9Manuvision+9

Du kan læse mere om forskningen og se resultaterne på Manuvisions hjemmeside, hvor du også finder en beskrivelse af metoden, teorierne bag og behandlingsprincipperne.

RAB-godkendelse – din sikkerhed for kvalitet

Manuvision-behandlere er RAB-godkendte (Registreret Alternativ Behandler), hvilket er en autoriseret ordning under Sundhedsstyrelsen. Det sikrer, at behandleren har gennemført en omfattende uddannelse, følger et etisk regelsæt og løbende opdaterer sin viden og praksis. RAB-godkendelsen giver dig som klient tryghed og dokumentation for, at du modtager behandling af høj faglig kvalitet.

Er kropsterapi noget for dig?

Hvis du overvejer, om kropsterapi er noget for dig, er du altid velkommen til at booke en tid og mærke efter. Måske ønsker du at arbejde med en specifik problemstilling, måske leder du efter en måde at mærke dig selv på igen – eller måske er du bare nysgerrig. Du behøver ikke vide præcist, hvad der skal arbejdes med. Kroppen ved det ofte, før du selv gør.

Nogle mærker en forandring allerede efter én behandling. Andre har glæde af et længere forløb, hvor de stille og roligt arbejder med gamle mønstre, ubalancer og spændinger. Uanset hvad, bliver du mødt med respekt og nærvær – og behandlingen foregår i dit tempo og med din krop som udgangspunkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.