Stress skal tages alvorligt – og behandles!
Hvis du står over for en sygemelding med stress, eller allerede er blevet sygemeldt, har du brug for et behandlingsforløb, hvor du kan få fred – ikke flere krav. I mit stressforløb er det netop din ro og dit behov for tryghed, der er i centrum. Behandlingen er nænsom og tager udgangspunkt i at hjælpe dit nervesystem til at falde til ro, så du kan begynde at få udbytte af den hvile, du har så hårdt brug for.
Forløbet er inddelt i tre faser, der matcher din udvikling og dit tempo:
1. Den akutte fase – ro, regulering og restitution
I begyndelsen er kroppen og sindet typisk i alarmberedskab. Her handler det ikke om at forstå eller ændre noget – men om at få ro. I denne fase hjælper jeg dig med at skabe tryghed, løsne spændinger og berolige nervesystemet. Du ligger på briksen, og vi arbejder stille og roligt med kroppen: udvider åndedrættet, forløser spændinger og hjælper kroppen til at komme ud af kamp-flugt-tilstand. Samtalerne er korte og med fokus på at møde dig der, hvor du er – uden krav eller forventninger.
2. Mellemfasen – begyndende perspektiv og skrøbelig stabilitet
Når kroppen er faldet mere til ro, og du begynder at mærke dig selv igen, opstår der ofte et skrøbeligt håb. Du kan måske begynde at overskue små rutiner i hverdagen, men det kræver stadig meget lidt for at vælte systemet. I denne fase hjælper jeg dig med at aflæse kroppens signaler, styrke det som virker, og støtte dig i at holde dig inden for det, der er bæredygtigt. Vi arbejder stadig primært kropsligt, men samtalerne kan fylde lidt mere – især omkring forståelsen af dine mønstre og behov. Du får også konkrete øvelser og viden om selvregulering, som du kan bruge derhjemme.
3. Genopbygning og forberedelse til hverdagen
I denne fase begynder du måske at ane en mulighed for at vende tilbage til arbejdet eller til flere aktiviteter i hverdagen. Nu handler det om at forstå de mønstre, som tidligere førte til overforbrug af dig selv – og skabe nye vaner, der støtter dig i at lade op, sige fra og holde balancen. Sammen ser vi på dine ressourcer og hvordan du kan forbinde dig til dem – både i kroppen og i hverdagen. Du lærer også at genkende de faldgruber, der kan få dig til at presse dig selv for hårdt. Behandlingerne understøtter dig i at holde dig forbundet til din krop, din grænse og din evne til at regenerere – også mellem sessionerne.
Behandlingsforløbet er både samtale og kropsarbejde – men altid i dit tempo. Jeg er RAB-godkendt, og du kan ofte bruge din sundhedsforsikring – både via din arbejdsplads eller din private forsikring – til at dække forløbet. De fleste arbejdsgiverforsikringer dækker komplementær behandling i dag. Du er meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål – eller book en enkelt session og mærk, om dette forløb kunne være det rette for dig.
Bange for at få stress igen?
Mange, der har været ramt af stress, beskriver en frygt for at blive syg igen. Det er helt naturligt. Måske kender du følelsen af at være på vagt – klar til at reagere på de mindste tegn fra kroppen. Eller du er nervøs for at glide tilbage i gamle mønstre og vaner, hvor du igen sætter dine egne behov til side. Nogle beskriver det som at leve med en indre uro, som om de hele tiden holder vejret, i frygt for at overskride deres grænser igen.
I behandlingsforløbet arbejder vi med at forstå og regulere netop disse reaktioner. Det handler ikke kun om at få det bedre her og nu – men også om at skabe tryghed i dig selv og lære nye måder at være i verden på. Vi ser på, hvad der tidligere har fået dig til at overforbruge dig selv, og hvad der har gjort det svært at sige nej. Vi undersøger sammen, hvordan du kan leve et liv i bedre balance – uden konstant at skulle passe på eller kæmpe imod.
Med kroppen som vejviser og ressourcerne som pejlemærker, hjælper jeg dig med at finde et levedygtigt sted i dig selv, hvor du ikke skal være på vagt hele tiden. Det giver mulighed for, at tilliden langsomt kan vende tilbage – både til din krop og til livet.
Hvad sker der i kroppen, følelserne og sindet ved stress?
Stress er ikke kun en følelse af at have for travlt – det er en reel tilstand i kroppen, hvor dit nervesystem er i alarmberedskab. Når du bliver udsat for langvarigt pres, uden tilstrækkelig restitution, reagerer kroppen, som om du er i fare. Det sympatiske nervesystem – den del af dit autonome nervesystem, der styrer kamp- eller flugtreaktioner – bliver overaktivt. Det betyder, at kroppen hele tiden er klar til at reagere, men aldrig rigtig får mulighed for at lande.
I hjernen sker der en forskydning i balancen: De områder, som normalt er ansvarlige for ro, overblik og refleksion, bliver mindre aktive. I stedet tager amygdala – hjernens alarmsystem – styringen. Det betyder, at du lettere bliver urolig, irritabel og får svært ved at tænke klart eller tage beslutninger. Du kan føle dig overvældet af selv små opgaver og miste følelsen af sammenhæng og mening.
Musklerne er konstant spændte, fordi kroppen er i en latent tilstand af parathed. Det kan føre til smerter i nakke, skuldre, ryg eller kæbe, hovedpine og søvnproblemer. Mange oplever også fordøjelsesbesvær, hjertebanken og svimmelhed – alt sammen signaler fra kroppen om, at systemet er overbelastet.
Langvarig stress kan have alvorlige konsekvenser. Uden indgriben kan det føre til udbrændthed, depression, angst eller kroniske smerter. Derfor er det vigtigt at tage kroppens signaler alvorligt – også selvom man “bare” føler sig lidt presset. Jo tidligere du får støtte til at regulere dit nervesystem og få ro, jo nemmere er det at vende tilbage til balance og overskud.
Har jeg stress? – Test dig selv
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har stress, så prøv at mærke efter og overvej følgende:
-
Har du svært ved at falde i søvn – eller vågner du alt for tidligt og kan ikke sove videre?
-
Føler du dig hele tiden “på” – som om du ikke kan slappe af, selv når du prøver?
-
Oplever du indre uro, hjertebanken, trykken for brystet eller åndenød?
-
Har du hukommelsesproblemer, svært ved at koncentrere dig eller træffe beslutninger?
-
Føler du dig overvældet af selv små opgaver?
-
Har du mistet glæden ved ting, du normalt holder af?
-
Har du trukket dig fra sociale relationer?
-
Har du ofte hovedpine, spændinger, maveproblemer eller andre uforklarlige kropslige symptomer?
Hvis du kan svare ja til flere af ovenstående, er det vigtigt, at du tager dig selv og dine signaler alvorligt. Stress er ikke en karakterbrist – det er en biologisk tilstand, der skal mødes med forståelse og støtte.
Det er din læge, der kan stille en egentlig diagnose og udarbejde en officiel stress-sygemelding, hvis det bliver nødvendigt. Du kan læse mere om stress, nervesystemet og min tilgang til behandling på resten af min hjemmeside.
Lyt, læs og lær mere
Hvis du vil dykke mere ned i, hvad stress er, og hvordan du kan arbejde med det, kan du finde inspiration her:
-
🔗 ManuVision: Stress og kroppen – en helhedsorienteret tilgang
-
🔗 Podcast: “Når kroppen siger fra” – samtale om stress og nervesystemet
-
🔗 Podcast: “Stress – hvordan finder vi ro?” med Peter og Jeppe fra ManuVision